Norfors Kraftvarmeværk

Ekstraordinært affaldsgebyr opkræves hos Norfors ejerkommuner

23. okt 2023

NYT GEBYR: Norfors bestyrelse har besluttet at opkræve et ekstraordinært affaldsgebyr (forberedelse af implementering af ny lov) på i alt 213 mio. kr. hos Norfors ejerkommuner.

Det ekstraordinære affaldsgebyr, som Norfors nu opkræver, er resultatet af ny Lov om affaldsenergi, der trådte i kraft den 1. juli 2023. Den nye lov skal bidrage til implementering af initiativ V i den politiske aftale af 16. juni 2020 om “Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”.

Om den beslutning siger formand for Norfors, borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved:

”Det er med meget stor beklagelse, at vi skal sende dette ekstraordinære affaldsgebyr ud til vores borgere. Vi ved, at det kan blive en belastning. Men lovens krav og frister, er så korte, at det her er den eneste ansvarlige løsning lige nu og her.”

Med de høje omkostninger, som loven medfører for Norfors, Norfors ejerkommuner og dermed også borgerne i Nordsjælland, så afdækker Norfors mulighederne for at anlægge en sag om ekspropriation mod staten. Den mulighed er beskrevet i loven. Om det siger Morten Slotved:

”Hvis et selskab, eksempelvis, bliver ramt af loven med det man kalder ”hård intensitet”, så kan der være tale om ekspropriation. Det mener vi, at Norfors med loven her bliver ramt af. Vi bliver ramt voldsomt af den nye lovgivning. Det bliver vi nødt til at følge op på med udgangspunkt i lovens eget bogstav”.

For yderligere information kontakt:

  • Formand for Norfors og borgmester i Hørsholm Morten Slotved. T: 24596677.
  • Kommunikationsansvarlig i Norfors Merete Aaselund. T: 45160559.

Læs mere i “Ofte stillede spørgsmål” hér.

Kort om Norfors
Norfors er et fælleskommunalt affaldsselskab stiftet i 1965. Ejerkommunerne er: Allerød Kommune, Fredensborg Kommune, Helsingør Kommune, Hørsholm Kommune og Rudersdal Kommune. I Norfors’ ejerkommuner er der samlet set ca. 212.000 indbyggere.