Sorteret industri- og husholdningsaffald eller i daglig tale, restaffald lyder ikke som noget, man har lyst til at importere. Snarere det modsatte. Men der er faktisk adskillige gode grunde til at importere restaffald til danske affaldsenergianlæg, hvor det bliver brugt til at producere strøm og fjernvarme på blandt andet Usserødværket.
Bliv klogere på import af restaffald gennem de forskellige ofte stillede spørgsmål om affaldsimport, som du kan læse neden for.
Hvorfor importerer Norfors restaffald?
+
–
Norfors driver et af verdens reneste og mest energieffektive anlæg og importerer ligesom andre danske anlæg restaffald for at udnytte anlæggets kapacitet. Vi importerer restaffald, som ikke kan genbruges eller genanvendes, og omdanner det til el og fjernvarme til op til 50.000 borgere i Nordsjælland. Alternativt ville energien skulle produceres med kul, naturgas, biomasse eller vedvarende energi (fx sol- og vindenergi). Samtidig hjælper Norfors med til, at der er mindre affald, der ender på lossepladser, hvor det dels er et miljøproblem og dels udleder metan, som er en 25 gange mere klimaskadelig drivhusgas end CO2. Samlet set bliver atmosfæren sparet for CO2-udledninger, når det importerede restaffald omdannes til energi i stedet for at ende på en losseplads.
Hvor meget restaffald importerer Norfors?
Norfors importerer den mængde restaffald, som er nødvendig for, at vi kan udnytte ovnenes kapacitet fuldt ud og producere mest muligt fjernvarme og el.
Får Norfors penge for at importere restaffald fra udlandet?
Ja, Norfors får penge for at håndtere det importerede restaffald, som udgør et miljøproblem i EU. Til gengæld betaler Norfors en række afgifter (CO2-afgift, affaldsvarmeafgift, tillægsafgift, CO2-kvoter), som tilfalder den danske statskasse.
Vinder klimaet ved, at Norfors og andre importerer affald?
Klima og CO2-udledninger er et fælles globalt problem, som kræver samarbejde på tværs af landegrænser. Norfors og andre affaldsenergianlæg importerer affald fra udlandet, som ellers ville være endt på lossepladser. Hvis restaffaldet først er landet på en losseplads, vil de organiske dele danne den meget klimaskadelige drivhusgas metan. Når restaffaldet derimod omdannes til energi hos Norfors, bliver atmosfæren sparet for metan-udledningerne. Samtidig bliver der mindre brug for kul, gas og biomasse til at producere el og fjernvarme i Danmark.
Norfors har en meget bedre energiudnyttelse end de fleste anlæg i udlandet, fordi vi kan udnytte varmen til fjernvarme. I store dele af EU (syd for Hamborg) producerer affaldsenergianlæg primært strøm.
Hvor meget restaffald bliver lagt på lossepladser i Europa?
I 2020 blev der lagt 52 mio. tons restaffald på lossepladser i Europa (kilde: Eurostat). Til sammenligning producerede vi i Danmark i 2019 ca. 3,45 mio. tons restaffald til forbrænding (kilde: Miljøstyrelsens Affaldsstatistik 2019 (side 10)).
Kan det importerede restaffald ikke blive genanvendt i afsenderlandet?
Affaldet er allerede sorteret i hjemlandet – ellers må man ikke flytte det over nationale grænser.
Det betyder, at affaldet har været igennem et sorteringsanlæg, hvor de genanvendelige dele (metaller, plast mv.) er blevet udsorteret. Vi har som højeste prioritet at modtage restaffald med lavt carbon-indhold (under 20%). Ifølge Baselkonventionen, som sikrer kontrol med grænseoverskridende transport af affald, er denne type affald klassificeret som såkaldt ‘grønlistet’ affald, da de genanvendelige materialer er sorteret ud i hjemlandet.
Forbrænding af affald med energiudnyttelse er en almindelig fremgangsmåde i Nordeuropa, fordi der hele året er en stabil afsætning af især fjernvarme men også elektricitet. I Sydeuropa har man ikke samme behov for fjernvarme, og deres fjernvarmenet er ikke så vidt udbygget som i f.eks. Danmark, hvor to ud af tre boliger er opvarmet med fjernvarme og heraf får ca. 21 % af boligerne deres fjernvarme fra affaldsforbrændingsanlæg. Ved at afbrænde affaldet hos Norfors udnytter vi mere end 85 % af energiindholdet i affaldet. I Italien vil det højest være omkring 15 – 20 % og resten vil gå tabt.
Lav energiudnyttelse giver dårlig driftsøkonomi og der er derfor ikke det store incitament til at etablere affaldsforbrændingsanlæg i Sydeuropa. Der er derfor i eksportlandene ikke nok anlæg til at energiudnytte affaldet, som derfor bliver deponeret eller eksporteret i stedet. På den måde bliver eksport af affald til Nordeuropa i sidste ende til en gevinst for miljø og klima.
Norfors er desuden med til at skubbe til en positiv udvikling i de lande, vi modtager affaldet fra, fordi vi stiller krav til, at genanvendelige materialer er sorteret ud af affaldet, før vi modtager det.
Kommer alt importaffaldet fra lossepladser?
Importaffaldet kommer ikke fra lossepladser. Men hvis Norfors ikke tog imod restaffaldet, ville det ende på lossepladser.
Hvilke lande importerer Norfors restaffald fra?
Norfors har modtaget restaffald fra Tyskland og Italien. Men alle lande i Europa kan komme i spil. Norfors importerer IKKE restaffald fra lande uden for EU/EØS.
Hvad er energigevinsten ved at importere restaffald?
I energikrisen er det blevet endnu tydeligere, at vi skal reducere vores afhængighed af kul og naturgas. Derfor er det importerede restaffald en ressource, når det omdannes til energi, fordi der herved bliver mindre behov for kul og naturgas.
Hvordan kan importeret restaffald være med til at holde fjernvarmeprisen nede?
Norfors kan producere energien – el og fjernvarme – billigst muligt, når vi udnytter vores kapacitet fuldt ud. Det importerede restaffald betyder, at vi kan udnytte hele vores kapacitet, hvilket er med til at sikre forbrugerne de lavest mulige fjernvarmepriser. Importaffaldet kan også være med til at sikre forsyningen af fjernvarme og el i perioder, hvor det ikke blæser og hvor solen ikke skinner.
Hvad er CO2-udledningen fra skibstransport?
Klimabelastningen fra skibstransport opgøres af EU til 0,3 kg. CO2 pr. ton pr. km. Generelt er klimabidraget fra transporten meget lille i sammenligning med, at vi skaber meget store mængder energi ud af det importerede restaffaldet.