Ny fraktion – Tekstilaffald

03. jul 2023

Ny fraktion fra 1. juli 2023

Indsamling af tekstilaffald skal bidrage til, at flere genanvendelige fibertyper finsorteres og oparbejdes til nye genanvendte råvarer, i stedet for at ende til forbrænding.

Hvad er tekstilaffald?


Tekstilaffald er udtjente tekstiler, som ikke kan bruges længere, men som i stedet kan blive genanvendt til nye materialer. Det er f.eks. stykker af tøj eller ødelagt tøj. Det kan også være plettede duge, slidt sengetøj, hullede håndklæder, tøjdyr, viskestykker, gardiner og karklude.

Hvor kan du aflevere tekstilaffald?


Du kan aflevere tekstilaffald på alle Norfors’ genbrugspladser i fraktion 59. Desuden kan du aflevere tekstilaffald sammen med storskrald. Du skal blot sætte kryds ved ”Tekstilaffald” når du bestiller afhentning af storskrald. Brug en klar sæk til at emballere tekstilaffaldet – både på genbrugspladsen og ved storskrald.

Giv det videre til en anden


Tøj og tekstiler skal kun afleveres som Tekstilaffald som sidste løsning. Kan tøjet stadig bruges, kan du f.eks. sælge det, give det væk, aflevere det i en genbrugsbutik, til en velgørende organisation eller på genbrugspladsen (i fraktion 58). Så er der en anden, der kan få glæde af det – og du er med til at spare på vores ressourcer.

Hvad er forskellen på Genbrug og Genanvendelse?

  • Genbrug
    Genbrug (eller direkte genbrug) er når det produkt bruges til det samme, som det oprindeligt var lavet til.
    For denne fraktion betyder det, at tøjet eller tekstilet afsættes uden at gennemgå nogen former for oparbejdning eller forarbejdning.
  • Genanvendelse
    Genanvendelse er processen hvor materialet i et produkt inddrages i ny produktion af et nyt eller helt andet produkt.
    Den del af tekstilaffaldet, som ikke kan genbruges, sorteres i stoftyper og kradses op, så fibrene kan genanvendes. På denne måde omdannes det til råmaterialer til fremstilling af nye tekstiler, bl.a. aftørringsklude til industrien, filttæpper, fyld i møbelsæder, industrifilt eller som støjdæmpning i vaskemaskiner, biler m.m.

Hvad sker der med affaldet?
Læs mere om hvad der sker med affaldet: