
Norfors overgår til biodiesel
BRÆNDSTOF: Norfors arbejder på at overgå til at bruge HVO Biodiesel på alle vores dieseldrevne maskiner i 2025. Det biologiske brændstof reducerer maskinernes CO 2 -udslip betragteligt, ligesom det nedbringer røg- og lugtgener, og på den måde bidrager til at skabe en bedre luftkvalitet.
På Norfors’ genbrugspladser har vi flere dieseldrevne maskiner, som vi hver dag bruger i vores arbejde – herunder rendegravere og sorteringsmaskiner. I år arbejder vi på at udskifte den almindelige diesel med HVO Biodiesel, og det er en god nyhed for både miljøet og klimaet. Om skiftet til biodiesel siger driftsleder for genbrugspladserne, Frank Hansen:
”Det er et stort plus for miljøet, at vi derfor kan reducere CO2-udslip for alle de maskiner, vi har kørende på genbrugspladserne. Vi arbejder på at få indført HVO biodiesel på Genbrugsgården i slutningen af 2025 eller starten 2026.”
Det er Norfors’ ambition at overgå til brug af HVO biodiesel på dieseldrevne maskiner på samtlige genbrugspladser, og vi er allerede i mål på fem af pladserne. Overgangen er led i Norfors’ miljømålsætninger om at fremme miljørigtig affaldshåndtering, reducere og forebygge forurening og at sikre løbende forbedringer af miljøet i vores aktiviteter.
Hvad er HVO Biodiesel?
HVO står for ‘hydrotreated vegetable oil’ - på dansk ‘hydrobehandlet vegetabilsk olie’. Biodieselen er således fremstillet af f.eks. brugt madolie, men kan bestå af andre forskellige biologiske råvarer som animalsk affaldsfedt fra fødevareindustrien eller fiskeolie fra affaldsfisk.
Til forskel for den almindelige diesel, som er et fossilt brændstof, er HVO Biodiesel 100% biologisk. Den har stort set de samme tekniske værdier som den almindelige diesel, men er til gengæld fremstillet af nutidige organismer og har derfor ikke den samme negative miljøpåvirkning.
“Biodiesel kan reducere drivhusgasemissioner markant sammenlignet med traditionel diesel. Biodiesel er ikke-giftigt og biologisk nedbrydeligt, hvilket gør det meget sikrere for miljøet i tilfælde af spild.”, forklarer Thomas Elgaard, som er Norfors’ logistik- og materielansvarlig.
God nyhed globalt og lokalt
De nye maskiner og brændstof er ikke kun værd at fejre for genbrugspladsernes naboer. Udover at nedbringe Norfors’ samlede CO2-udslip bidrager udskiftningen af den traditionelle diesel til at forberede luftkvaliteten på- og omkring genbrugspladserne, ligesom maskinerne øger komforten for førerne.
Om de forbedrede arbejdsvilkår for medarbejderne, som de nye fejemaskiner sikrer, siger Frank Hansen:
”Fejemaskinerne, som har en kabine eller førerhus med overtryk i, vil sikre, at medarbejderne ikke indånder det støv, som en fejemaskine hvirvler op i luften, når man kører med den.”
Læs mere: